Shotguns

Mossberg 590

De Mossberg M-590-shotgun is een (hagel)geweer, bedoeld voor grote vuurkracht op (relatief) korte afstand. Onder de loop zit het buismagazijn met 7 of 8 patronen, afhankelijk van de lengte van het patroon. De aanvoer van de patronen gebeurt door een pompmechanisme dat met de hand wordt bediend.

De M590 is in gebruik bij de Nederlandse strijdkrachten (Korps Commandotroepen, Korps Mariniers, 11 Luchtmobiele Brigade en infanteriepelotons). Defensie beschikt over 2 typen: de gecamoufleerde uitvoering en de Mossberg met pistoolgrip en schuifkolf.

De Mossberg is bedoeld voor ‘breachen’ (het openschieten van bijvoorbeeld deuren), oorlogvoering in de jungle en het uitschakelen van mensen of materieel op korte afstand. Om het wapen te richten, is de M-590 voorzien van een oogdop (aan de linkerzijde) en een korrel (aan de rechterzijde).

De M590 is 1,16 lang (volledig), weegt 4 kilo (ongeladen) en heeft een 12 gauge (= 18.2mm) kaliber.

De patronen worden aangevoerd via een pompmechanisme en er zit een schuifkolf (5 standen) op. Het effectieve bereik van de M590 is zo’n 30-40 meter (varieert per munitiesoort). Het wapen kan verschillende patronen afschieten: hagel-, 9 ball-, traangas-, breach- en oefenpatronen.

Het wapen heeft een cilindrisch geboorde gladde loop die alle typen 12 gauge-munitie kan verschieten ( millspec heavy all barrel). De shotgun is voorzien van een antiroestcoating en een veiligheidsschuif die zowel links- als rechtshandig is te bedienen.