Wapens & wapensystemen

FN HERSTAL

FN Herstal is meer dan 125 jaar geleden opgericht in het Luikse deel van België en staat synoniem aan prestigieuze geweren. Het bedrijf heeft diepe wortels in een regio met vijf eeuwen traditie in het ontwerpen en produceren van vuurwapens. Vanuit deze wortels is FN Herstal uitgegroeid tot een van ‘s werelds meest gerenommeerde vuurwapenfabrikanten, met een reputatie van betrouwbaarheid, kwaliteit en innovatie die zich tot ver buiten de Belgische grenzen uitstrekt.

FN Herstal biedt een volledig assortiment draagbare vuurwapens voor allerlei operationele toepassingen, van een 5,7 mm-pistool tot een .50 cal zwaar machinegeweer. Bekende FN modellen zijn:

  • 5.7 x 28 mm-systeem (FN Five-seveN®-pistool, FN P90® machinepistool en bijbehorende cartridge);
  • FN SCAR® (aanvalsgeweer in 5.56, .300 BLK, 7.62 en precisiegeweer in 7.62);
  • FN MINIMI® in 5.56 of 7.62;
  • FN EVOLYS® in 5.56 of 7.62;
  • FN MAG®;
  • FN M2 .50 QCB.

Een groot deel van deze wapens is al jaren lang in Nederland in gebruik bij diverse Defensie onderdelen.

In 2021 heeft FN Herstal de EVOLYS gepresenteerd. Dit ultra lichte machinegeweer (ca. 5,5 kilogram) combineert de vuurkracht van een machinegeweer met de ergonomie en balans van een aanvalswapen.

Voor meer informatie over de producten van FN kunt u contact opnemen met TBM.

GLOCK

Glock GmbH is een wereldberoemde Oostenrijkse handvuurwapenfabrikant. Glock is het meest bekend dankzij een assortiment semi-automatische pistolen met kenmerkend polymeer frame. Deze pistolen zijn geïntroduceerd in de jaren ’80 nadat ze zeer goed presteerden in een reeks betrouwbaarheid- en veiligheidstesten. Glock-pistolen worden gevoerd door politiediensten, speciale eenheden en legereenheden in meer dan 48 landen over de hele wereld. Nederland was het tweede land na Noorwegen dat het pistool als standaard wapen voor Defensie invoerde.

Glock produceert momenteel 35 verschillen pistolen in verschillende generaties. Sommige modellen hebben een specifieke toepassing, terwijl andere breed inzetbaar zijn. Ongeacht de voorkeur van de gebruiker biedt elk Glock model een ultieme combinatie van veiligheid, snelheid, eenvoudig gebruik, optimale ergonomie, minimaal gewicht en beperkt onderhoud. De Glock 17 en Glock 26 (verdekt) zijn de twee belangrijkste modellen voor leger, speciale eenheden en politie.

Glock Gen5 pistolen behoren tot de meest recente generatie van Glock. Met de Gen5 heeft Glock een aantal modificaties doorgevoerd ten opzichte van de Gen4 modellen. TBM is de Glock partner in Nederland en kan overheidsdiensten adviseren in de keuze tussen de diverse soorten Glock modellen, alsmede het daaropvolgende configuratie. De civiele pistolen worden via een partner geleverd.

Voor meer informatie over diverse Glock modellen kunt u contact opnemen met TBM.

ACCURACY INTERNATIONAL

De Engelse firma Accuracy International (AI) produceert scherpschuttersgeweren voor overheidsdiensten. Sinds de introductie in 1985 hebben AI scherpschuttersgeweren hun waarde bewezen in de meest uitdagende omstandigheden. AI is daardoor uitgegroeid tot een van de belangrijkste leveranciers van nauwkeurige, robuuste en betrouwbare scherpschuttersgeweren in de wereld. De geweren van AI worden wereldwijd gebruikt door politie- en legeronderdelen in NAVO-lidstaten, waaronder Nederland.

De wapens van AI zijn robuust, betrouwbaar, nauwkeurig, gemakkelijk te onderhouden en gebouwd om lang mee te gaan. Bekende AI modellen zijn de AI AW, de nieuwe AX Multi caliber (MC) en de AX50. AI legt veel nadruk op het contact met haar militaire klanten om nieuwe behoeften te onderkennen en te begrijpen. Het bedrijf zet geavanceerde tools en methodologieën in bij het ontwerp en de productie van geweren. Er wordt gebruik gemaakt van computerondersteunde ontwerp- en analysetools van wereldklasse om de functie en duurzaamheid te optimaliseren. Door deze methoden te combineren met geavanceerde prototyping technologie, kan snel een groot aantal ontwerpen worden beoordeeld en vergeleken, teneinde het optimale wapen te ontwikkelen.

Voor meer informatie over de producten van Accuracy International kunt u contact opnemen met TBM.

B&T

De core business van het Zwitserse B&T AG is de integratie van technische kennis op het gebied van wapens en praktische oplossingen voor Politie en Defensie. B&T is in 1991 begonnen met het produceren van geluidsdempers. Als snel werd een lijn tactische rails/ grepen geïntroduceerd om moderne wapens te kunnen voorzien van onder meer lasers, optiek,  nachtkijkers, verlichting en hulzenvangers. In 2004 is B&T begonnen met het ontwerpen en produceren van volledige modulaire wapens, bij uitstek geschikt om te voorzien van verschillende soorten accessoires. B & T begon met de productie van de MP9 en sindsdien zijn  zestien verschillende wapensystemen op de markt gebracht. B&T produceert zowel handvuurwapens als aanvals- en precisiegeweren. Bekende modellen zijn de VP 9, de SPR 300, de APC9, de APC300, de APC556 en de Universal Service Weapon (USW).

B & T onderkent nadrukkelijk het belang van een goede combinatie van prijs, kwaliteit en korte levertijd. Het bedrijf staat voor typische Zwitserse waarden als betrouwbaarheid, precisie en klantgerichtheid. Deze kwaliteiten, gekoppeld aan een innovatieve geest, begrip van wapenmechanica, engineering en aandacht voor detail zorgt ervoor dat B&T producten altijd voldoen aan de behoeften van klanten. Zwitserland staat over de hele wereld bekend om zijn kwaliteit. Het heeft echter ook de hoogste arbeidskosten in Europa. Om concurrerend te blijven heeft B & T geïnvesteerd in automatisering en geoptimaliseerde processen. Deze helpen ervoor te zorgen dat producten snel, precies en op concurrerende prijzen worden vervaardigd.

Voor meer informatie over de diverse B&T modellen kun u contact opnemen met TBM.

BARRETT

Het Amerikaanse Barrett is een wereldleider in grootschalig geweerontwerp en -productie. De extreem nauwkeurige lange afstands precisiegeweren van Barrett worden gebruikt door Politie en Defensie in meer dan 73 landen over de hele wereld, waaronder Nederland. Barrett werd in 1982 opgericht door Ronnie G. Barrett. Het bedrijf begon met het bouwen van semi-automatische geweren voor de krachtige .50 BMG (12.7 × 99 mm NAVO) munitie. Het succes van deze M82A1 heeft ertoe geleid dat het bedrijf verschillende andere modellen van .50 BMG-geweren heeft ontwikkeld, waaronder de M95, M99 en M99-1. Inmiddels is de M82a1 opgevolgd door het M107a1 geweer dat als systeem met een demper is ontworpen. Veel later heeft Barrett ook de REC 7 ontwikkelt hetgeen een modern AR-15 type geweer is.

Inmiddels is Barrett producent van een groot assortiment aan precisie-, aanvals- en machinegeweren, waaronder de bekende MRAD, REC 7, REC 10 en 240LW modellen.

Voor meer informatie over de producten van Barrett kunt u contact opnemen met TBM.

MOSSBERG

O.F. Mossberg & Sons (Mossberg) is een Amerikaanse vuurwapenfabrikant, gespecialiseerd in shotguns, geweren, telescopen en vuurwapenaccessoires. Sinds 1919 is Mossberg® marktleider in de introductie van nieuwe ontwerpen in de vuurwapenindustrie. Veel producteigenschappen die door Mossberg® zijn ontwikkeld, zijn nog steeds de norm voor moderne vuurwapens. Mossberg streeft er voortdurend naar de Mossberg®-producten verder te verbeteren.

De Mossberg M590-shotgun is een voor Defensie en Politie ontworpen shotgun. Het is een (hagel)geweer, bedoeld voor grote vuurkracht op (relatief) korte afstand. De Mossberg M590 is geschikt voor ‘breachen’ (het openschieten van bijvoorbeeld deuren) en het uitschakelen van doelen op korte afstand. De patronen worden aangevoerd via een pompmechanisme en er zit een schuifkolf (5 standen) op. Het effectieve bereik van de M590 is zo’n 30-40 meter (varieert per munitiesoort).

Voor meer informatie over de producten van Mossberg kunt u contact opnemen met TBM.

DILLON AERO

Dillon Aero, Inc. is een Amerikaanse fabrikant van wapensystemen. Sinds de oprichting heeft Dillon Aero meer dan 6000 wapensystemen in meer dan 30 landen afgezet. In 2000 is Dillon gestart met de introductie van feedsystemen met hoge capaciteit voor de M134D en de M240, M60, PKM, .50 cal Heavy Machine Gun en MK19 granaatwerper.

Het bekendste model van Dillon Aero is de M134D. Dit is de betrouwbaarste versie van de m134D. Deze wordt voornamelijk gebruikt in militaire helikopters. Als modulair systeem is het echter eenvoudig aan te passen aan elk bestaand platform.  Op het land wordt de M134D momenteel wereldwijd ingezet voor konvooi-escortes, grenspatrouilles en VIP-bescherming. In de maritieme rol worden Miniguns gebruikt voor de bescherming van maritieme konvooien en de uitvoering van speciale operaties.

Voor meer informatie over de producten van Dillon Aero kunt u contact opnemen met TBM.

CADEX

CADEX is een Canadees bedrijf gespecialiseerd in de productie van wapens, accessoires en andere apparatuur voor het leger, speciale eenheden en veiligheidsdiensten. Al 15 jaar biedt CADEX een complete service van ontwerp en prototype tot een volledige productiecapaciteit met hoge kwaliteit en service. Sinds enkele jaren produceert CADEX eigen precisiegeweren. Cadex produceert onder meer de modellen MC Kraken, de. 50 tremor en CDX40 Shadow.

Voor meer informatie over Cadex modellen kunt u contact opnemen met TBM.

FN HERSTAL

Met meer dan 125 jaar ervaring in het ontwerp en de productie van kwalitatief hoogwaardige producten voor Politie en Defensie is het Belgische FN Herstal al decennia lang een belangrijke partner voor overheidspartijen over de hele wereld. Door gebruik te maken van haar jarenlange expertise op het gebied van vuurwapens, ontwierp en ontwikkelde FN Herstal een complete lijn van op afstand bestuurbare wapensystemen, genaamd de deFNder®.

DeFNder®-afstandswapenstations bieden geoptimaliseerde afvuurmogelijkheden op afstand. De deFNder® is te verkrijgen in meerdere types. De deFNder® Light (lichtgewicht) kan alle FN Herstal-machinegeweren met een kaliber van 7,62 mm integreren en is in staat tot extreme werkingshoeken van elevatie en verlaging.

De deFNder® Medium (middelzwaar) kan alle FN Herstal-machinegeweren tot een kaliber van .50 integreren, inclusief het unieke FN M3R ™ machinegeweer met hoog vuursnelheid van 1.100 RPM. Daarnaast is de deFNder® Medium in staat tot verlengde elevatie- en depressie-bedieningshoeken.

De Sea deFNder is de maritieme variant van de deFNder® Medium.

Voor meer informatie over de deFNder® van FN Herstal kunt u contact opnemen met TBM.